BERLINI BURGONYASALÁTA:
Kategória:
Köretek
Hozzávalók:
Pár szem héjában főtt burgonya (400 gramm)
1 db vöröshagyma,
1 dcl víz,
1 db erőleveskocka
kevés zsiradék,
só,
kevés cukor,
citromlé,
törött bors,
petrezselyem (ízlés szerint)
Elkészítés:
A héjában megfőzött burgonyát meghámozzuk, és karikákra vágjuk. Salátástálba rétegezzük.
Kevés olajon reszelt vöröshagymát fonnyasztunk, hozzáadunk 1 dcl vizet, sót, cukrot, citromlevet, törött borsot és az erőleveskockát. Állandóan keverve felforraljuk.Ha nem elég pikáns, akkor utánasavanyítjuk.
Melegen a burgonyára öntjük. Tetejét finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.
Melegen tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Kalóriatartalom: 150 kcal
BERLINI DIÓS SZELET:
Kategória:
Sütemények, édességek
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt,
10 dkg hideg margarin,
2 evőkanál cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1 tojássárgája,
3 evőkanál hideg víz.
A diós krémhez:
20 dkg őrölt dió,
10 dkg margarin,
5 dkg cukor,
5 dkg méz,
2 evőknaál tejszín.
Az elő sütött tésztára:
1 tojásfehérje, villával enyhén felverve,
és 4-5 evőkanál baracklekvár.
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (ez gázsütőn 5-ös fokozat), és kimargarinozunk, kilisztezünk egy 20x30 centis tepsit.
A tésztához a lisztet beleöntjük egy tálba, majd a hideg margarint belereszeljük a kézi reszelő nagy lyukú oldalán. A vajat és a lisztet ujjainkkal összemorzsoljuk, é s ha a keverékünk már olyna, mint a nedves homok, hozáadjuk a cukrot, a tojássárgát és a hideg vizet. Az egészet gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd egyenletes rétegben belenyomkodjuk a tepsibe.
(A tésztát késesbetétű robotgépben is elkészíthetjük. A lisztet, a cukrot és a margarint a géppel morzsásra dolgozzuk, aztán átöntjük egy keverőtálba. Hozzáadjuk a tojássárgát és a vizet, és kézzel összegyúrjuk a tésztát.)
A tésztát villával néhány helyen megszúrkáljuk, és 10 perc alatt halványaranybarnára sütjük. Figyelem, ez még csak az elősütés!
Eközben előkészítjük a diós krémet. A tejszín kivételével az összes hozzávalót beletesszük egy közepes méretű teflonserpenyőbe, és takaréklángon addig főzzük kevergetve, amíg a margarin és a cukor tökéletesen fel nem olvad. Ha ez megtörtént, akkor még 2-3 percig tovább főzzük, és persze folyamatosan keverjük közben. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt, 1 percig még ezzel együtt főzzük kevergetve, majd levesszük a tűzről.
Az elősütött tésztát azon melegében, ahogy kikerült a sütőből, vékonyan megkenjük az enyhén felvert tojásfehérjével. Utána várunk 1-2 percet, hogy a fehérje megszikkadjon, majd kanállal rásimítjuk a tésztára a lekvárt. Végül ráöntjük a diós krémet is, és a sütit visszatoljuk további 10 percre a sütőbe.
Ha teljesen kihűlt, vékony szeletekre vágva tálaljuk.
forrás:tutireceptek.hu
|